Martijn Kleppe

Category List


Tag List


Tag CloudArchive

Slechts een paar dagen was Kim Phuc in Nederland maar ze zal op veel mensen indruk hebben gemaakt.  De meeste mensen kennen haar als het meisje van de zwart-wit foto uit 1972 van AP-fotograaf Nick Ut waarop ze naakt vlucht voor een napalmbombardement. Het is waarschijnlijk één van de meest bekende iconische foto’s en staat in praktisch elk boek over de Vietnamoorlog. Juist daarom is het voor mij zo’n belangrijke foto omdat het ook in mijn onderzoek naar icoonfoto’s een belangrijke rol speelt. Het is een waar global supericon.

Wanneer ik op een lezing over deze foto vertel, beschrijf ik vaak hoe de foto voor verschillende verhalen gebruikt kan worden en juist daarom zo vaak gepubliceerd wordt. De foto toont namelijk niet alleen de Vietnamoorlog maar ook de gevolgen van massavernietigingswapens of het leed van kinderen in oorlogen. De onaangesneden versie toont zelfs de rol van media in het Vietnamconflict of oorlog in het algemeen. Zie hier (pdf!) wat ik daar eerder over schreef.

Hoewel ik dacht dat ik alles wel wist over de foto en het meisje was ik toch verbaasd toen ik Kim Phuc afgelopen vrijdag hoorde spreken op het congres Bridges to the Future in Arnhem. Niet zo zeer over haar verhaal maar wel over het effect ervan op de toehoorders op me heen. Ze vertelde niets nieuws. Haar verhaal is al duizend keer opgeschreven door journalisten in de hele wereld (negeer die korte artikelen maar lees vooral het boek ‘The girl in the picture’). In haar lezingen reflecteert ze erg weinig op de foto. Maar ze vertelt vooral hoe ze iedereen die verantwoordelijk was voor het bombardement kon vergeven en haar leven opnieuw zin kon geven.

Haar rustige en emotionele manier hakte er duidelijk in bij de toehoorders. Ik hoorde gesnik om me heen en zag hoe de foto voor deze toehoorders nog een extra betekenislaag kreeg. Voor de lezing associeerden ze de foto waarschijnlijk met één van de verhalen die ik hierboven beschreef. Maar tijdens de lezing realiseerde ik me dat er nog een verhaal mogelijk is met deze foto: het verhaal van vergiffenis en hoop. Daarmee komt er nog een verhaal bij de foto en nog meer redenen om de foto te blijven af te drukken. 

Meer lezen over Kim Phuc & de foto? Zie deze blogpost die ik er eerder over schreef of zie de uitzending van Brandpunt van zondag 21 september.

Foto bij bericht via de Flickr account Eric Constantineau 

Add Pingback

Please add a comment

Leave a Reply(Your email will not be publicly displayed.)


Captcha Code

Click the image to see another captcha.