Martijn Kleppe

Category List


Tag List


Tag CloudArchive

Op 27 maart gaat in het Persmuseum de tentoonstelling 'Icoonfoto's en de huidige beeldcultuur' open. Ik mocht deze samenstellen en baseerde me op mijn boek 'Canonieke Icoonfoto's' en laat ook recente foto's aan bod komen om te laten zien hoe foto's naar elkaar verwijzen.

Het spannende aan het maken van een tentoonstelling is dat we nu ook kunnen laten zien hoe foto's in de oorspronkelijke context gebruikt worden. Zo kun je van de bekendste icoonfoto's (het napalmmeisje, de man voor de tanks en 9/11) zien hoe de foto's in kranten en tijdschriften zijn gekomen. Maar ook komt de foto van Dolle Mina aan bod. Je kunt zien hoe de campagneposter van Obama verwijst naar een bekende foto van Che Guevara en kun je de boeken bekijken waarin de foto van Pieter Jelles Troelstra consequent verkeerd gedateerd wordt.

Om te laten zien dat foto's ook tegenwoordig vaak hergebruikt worden in een andere context, komt het misbruik van de foto van de Marokkaanse jongeren in Kamp Westerbork aan bod, net als drie andere filmpjes die eerder hingen in de tentoonstelling 'Editing the News' van het Fotomuseum Antwerpen. Tenslotte kun je ook 'Mijn Icoonfoto's' spelen dat we voor de tentoonstelling speciaal beschikbaar stellen in een nieuw ontworpen zuil.

Kortom, kom eens kijken! De tentoonstelling is beschikbaar tot 31 augustus. Voor meer informatie zie http://persmuseum.nl/expositie/verwacht-vanaf-27-maart-icoonfotos-en-de-hedendaagse-beeldcultuur 

Voor het persbericht met alle informatie, zie hieronder.

 

EXPOTRAILER: ICOONFOTO'S from N8 on Vimeo.

 

 Icoonfoto’s en de hedendaagse beeldcultuur

 fototentoonstelling in het Persmuseum in Amsterdam

van 27 maart tot en met 31 augustus 2014

Het Persmuseum presenteert met de tentoonstelling Icoonfoto’s en de hedendaagse beeldcultuur een inspirerende reis langs foto’s en beelden die tot ons collectieve geheugen behoren. ‘Een foto zegt meer dan duizend woorden’, zo luidt het gezegde. Voor veel foto’s gaat dat echter helemaal niet op. Het is vaak juist andersom: dikwijls schuilen extra betekenissen en bijzondere wetenswaardigheden achter het beeld dat we te zien krijgen. Die verborgen verhalen worden ontsluierd in de expositie in het Persmuseum.

Het geheel draait om de vraag welke foto’s werkelijk beklijven en aan welke eigenschappen deze ‘icoonfoto’s’ voldoen. Maar ook: hoe worden we eigenlijk gestuurd in ons beeld van het nieuws en van de geschiedenis? Wanneer is een foto gemaakt en wie heeft er baat bij dat de beelden bekeken worden?

Aan de hand van een aantal beroemde foto’s wordt getoond hoe divers de verschijning ervan is geweest. Van publicatie in kranten, tijdschriften en op internet tot verbeelding in de openbare ruimte. Te zien zijn onder meer het ‘napalmmeisje’ uit Zuid-Vietnam, de man voor de tanks op het Plein van de Hemelse Vrede en de aanslagen op het World Trade Center in New York. Icoonfoto’s bevatten een aantal opmerkelijke karakteristieken die in de tentoonstelling voor het voetlicht worden gebracht. Zo is te zien hoe de bekende blauw-rode campagneposter van Barack Obama in de herkenbare street-art-stijl geïnspireerd is op het beroemde portret van Che Guevara door Alberto Korda.

Tenslotte hebben icoonfoto’s een symbolische betekenis die in de loop van de tijd kan veranderen. Een foto van de socialistische voorman Pieter Jelles Troelstra illustreert dit proces. Hoewel de foto gemaakt is in 1912, wordt deze veelvuldig gebruikt om Troelstra’s mislukte revolutiepoging uit 1918 te verbeelden. Een recenter voorbeeld is een foto van een groep Marokkaanse jongens die in Kamp Westerbork luistert naar het verhaal van een kampoverlevende. Deze foto is consequent gebruikt om nieuwsberichten te illustreren waarbij Marokkaanse jongens negatief in het nieuws komen.

De tentoonstelling bevat foto’s, oorspronkelijke uitgaven en objecten waarin de foto’s te zien zijn, alsmede een aantal videofragmenten waarin foto’s en beeldcultuur besproken worden. Bezoekers kunnen op een speelse manier hun eigen kijk ‘testen’ met het interactieve expositie-onderdeel Mijn Icoonfoto’s.

De tentoonstelling Icoonfoto’s en de hedendaagse beeldcultuur heeft het Persmuseum gemaakt in samenwerking met Martijn Kleppe die zich deels baseerde op zijn boek Canonieke Icoonfoto’s. Kleppe is als historicus verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij schrijft maandelijks in NRC Handelsblad in zijn rubriek ‘Beeldverhaal’ over persfotografie.

 

Icoonfoto’s en de hedendaagse beeldcultuur

fototentoonstelling - 27 maart tot en met 31 augstus 2014

Persmuseum
Zeeburgerkade 10
1019 HA  Amsterdam
Openingstijden: dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 - 17.00 uur en zondag van 12.00 tot 17.00 uur.

 

Add Pingback

Please add a comment

Posted by pattyie4 on
Started untrodden web stand out
baixar android market gratis best applications for rooted android sexy themes download handy apps kostenlos download sexy apk
http://sex.games.android.porndairy.in/?stage.autumn
free conversion apps for androd call recorder apk full games elite dating best free mobile rpg games
Leave a Reply(Your email will not be publicly displayed.)


Captcha Code

Click the image to see another captcha.