Martijn Kleppe

Category List


Tag List


Tag CloudArchive

Nieuwtje: vanaf 1 februari ga werken bij de Koninklijke Bibliotheek (KB) als Projectleider/Adviseur Digital Scholarship & Internationale Samenwerking op de afdeling Onderzoek (zie ook blog.kbresearch.nl). In die functie komen een aantal zaken samen waar ik de afgelopen jaar steeds meer aan werkte.

Al tijdens het werken aan mijn proefschrift over icoonfoto’s maakte ik gebruik van computermethoden om mijn onderzoek te ondersteunen. Het leidde ertoe dat ik na afronding als postdoc werkte aan een aantal Digital Humanities projecten: het Europese project AXES-Access to Audiovisual Archives, PoliMedia, Talk of Europe en binnen het VU-project The New News Consumer werkte ik onder andere aan de Newstracker waarmee we automatisch monitorden welke nieuwsberichten mensen online consumeerden. Tijdens deze projecten werkte ik vaak samen met bedrijven en cultureel erfgoedinstellingen en vond het erg leuk om te bekijken hoe de kennis uit die projecten voor hen toegepast kon worden. Net zoals ik het ook ontzettend leuk vind om de resultaten uit mijn onderzoek relevant te maken voor een breder publiek (zie Mijn Icoonfoto’s, de tentoonstelling in het Persmuseum, de speciale editie van Elsevier of mijn tv-optredens in Fotostudio de Jong).

Toen ik vorig jaar een tijdje gedetacheerd was als researcher-in-residence bij de KB merkte ik welke spannende en interessante ontwikkelingen daar speelden op juist die gebieden waar ik ook veel aan werkte vanuit de universiteit: digital scholarship, Europese samenwerking & toepassing van wetenschappelijke kennis. Echter, toen de mogelijkheid zich aanbood om echt te gaan werken bij de KB, moest ik goed nadenken: vertrekken bij de universiteit voelt toch als een ‘dingetje’. Maar juist omdat ik in mijn nieuwe functie veel samenwerking zal opzoeken met universiteiten voelt het niet als een volledig vertrek. Eerder als een veranderend perspectief en toepassing van onderwerpen & kennis waar mijn hart ligt. Tijd voor iets nieuws! 

Add Pingback

Please add a comment

Posted by Henri Beuders on
ha Martijn,

ben jij dinsdag 25 sept toevallig (of niet) 's ochtends op de KB?
We moeten nl toch wel eens een kopje koffie drinken om te vernemen hoe het allemaal gaat lijkt me. groet! ps ik heb je nieuwe kb-mailadres niet
Leave a Reply(Your email will not be publicly displayed.)


Captcha Code

Click the image to see another captcha.